Βόλτα στην παλιά Καρδαμύλη

Περιγραφή:

Αν θέλετε να γνωρίσετε το πιο όμορφο χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης ελάτε για μια βόλτα στην παλιά Καρδαμύλη κάτω από την αρχαία Ακρόπολη. Ολόκληρη η περιοχή με τα κτίσματά της, ανήκε στη ξακουστή οικογένεια των Μούρτζινων-Τρουπάκηδων, οι οποίοι μαζί με τους Μαυρομιχαλαίους κυριαρχούσαν στην ευρύτερη Μάνη.

Θα απολαύσετε μια μοναδική ατμόσφαιρα, θα δείτε αυθεντικούς μανιάτικους πύργους, μια μυθική αρχιτεκτονική της πέτρας και την όμορφη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα που στέκει πάνω από το βράχο με τα κυπαρίσσια. Είναι μονόκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική με τρούλο, χτισμένη κυρίως από πωρόλιθο και θα σας τραβήξει αμέσως την προσοχή το εντυπωσιακό πολυώροφο πυργόσχημο κωδωνοστάσιό της. Προσέξτε επίσης και τη διακόσμηση του ναού με τους ανάγλυφους δικέφαλους αετούς, η οποία ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους.

Φυσικά θα κάνετε μια επίσκεψη στο νέο μουσείο που στεγάζεται στο οχυρό συγκρότημα των Μούρτζινων – Τρουπάκηδων σε ένα διώροφο σπίτι σαν πύργο. Εκεί, μεγάλες παλιές φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή και την αρχιτεκτονική όλόκληρης της Μάνης θα σας μεταφέρουν σε ελαιοτριβεία, μελισσοκομεία, αλυκές, μύλους, πύργους και καλντερίμια. Στον δεύτερο όροφο ανάμεσα στα εκθέματα παρατηρήστε τα ζωγραφισμένα κεραμίδια που χρησιμοποιούσαν μόνο στη Μέσα Μάνη.

Κάτω από την Παλιά Καρδαμύλη, στην εξίσου όμορφη Νέα, ανακαλύψτε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα μελιού και ντόπιους τεχνίτες του χωριού όπως οργανοποιούς και κατασκευαστές κοσμημάτων. Θα μάθετε έτσι για παλιές τέχνες και τεχνικές που ακόμη επιβιώνουν στον τόπο. Κλείστε την ωραία βόλτα με γεύμα στα ταβερνάκια της παραλίας, με φόντο το γραφικό νησάκι Μερόπη με τα λείψανα των ενετικών τειχών.

Τεκμηρίωση:

http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=14681

http://www.lefktro.gr