Δύση και Ανατολή

Περιγραφή:

Η Μεθώνη… Τι απίστευτο κάστρο! Υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά σύνολα του ελληνικού χώρου και αποτέλεσε κατά τον μεσαίωνα, σταθμό στο δρόμο των προσκυνητών για τους Αγίους Τόπους και των εμπορικών πλοίων από τη Δύση στην Ανατολή. Σκεφτείτε πως οι Βενετοί έκαναν δύο πολέμους με τους Τούρκους για να το κατακτήσουν. Εσείς πάλι θα το επισκεφθείτε πολύ ευκολότερα!

Οι Βενετοί έχτισαν το πανίσχυρο κάστρο τους στα ερείπια της αρχαίας Μοθώνης που βρισκόταν εδώ. “Μόθων λίθο” ονομάζει ο Παυσανίας το βράχο πάνω στον οποίο είναι χτισμένο το φρούριο Μπούρτζι. Στα ομηρικά χρόνια η πόλη λεγόταν Πήδασος και φαίνεται πως η περιοχή της είχε πολλά αμπέλια γι αυτό ο Όμηρος την λέει «αμπελόεσσα». Μάλιστα ο Αγαμέμνονας πρόσφερε την Πήδασο ως δώρο στον Αχιλλέα για να κατευνάσει τον θυμό του. Μεθώνη ονομάστηκε στον Β’ Μεσσηνιακό πόλεμο, τον 4ο π.Χ. αιώνα και από τότε έχει διατηρήσει το όνομά της. Εκείνα τα χρόνια στην πόλη υπήρχαν ναοί της Αθηνάς και της Άρτεμης και ισχυρές οχυρώσεις, μέρος των οποίων θα δείτε στο βυθό δίπλα στο λιμανάκι, ακριβώς κάτω από τα ενετικά τείχη.

Αφού περάσετε την κεντρική πύλη θα περπατήσετε στον αναλλοίωτο πλακόστρωτο δρόμο στο εσωτερικό του κάστρου, όπου σώζονται ερείπια από σπίτια βενετσιάνων αρχόντων, τούρκικων λουτρών, βυζαντινών ναών, κι ένας μεγάλος μονολιθικός κίονας από γρανίτη στην κορυφή του οποίου ήταν στημένο το φτερωτό λιοντάρι της Βενετίας. Σε αυτό το δρόμο στην δεύτερη τουρκοκρατία λειτουργούσε ένα από τα μεγαλύτερα σκλαβοπάζαρα της Μεσογείου. Γυναίκες και παιδιά ήταν αραδιασμένοι σε πάγκους εκατέρωθεν του δρόμου προς πώλησιν…

Διαβαίνοντας την πύλη της θάλασσας την οποία σχηματίζουν δύο τετράγωνοι πύργοι ύψους 16 μέτρων, θα φτάσετε στο πέτρινο γεφυράκι πάνω από το ρηχό βυθό με τα άσπρα βράχια και τους πολλούς αχινούς. Μπροστά σας στέκει το επιβλητικό και πολυφωτογραφημένο Μπούρτζι, ο τελευταίος πύργος του κάστρου. Είναι διόρωφος και οκταγωνικός και στην Τουρκοκρατία ήταν φυλακή και τόπος εκτελέσεων. Αν έρθετε εδώ αργά το απόγευμα θα δείτε ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας! Και μετά κατηφορίστε δίπλα στην αμμουδιά για μια απολαυστική ψαρόσουπα παρα θιν αλός και με θέα!

Τεκμηρίωση:

http://www.pylos.gr

http://www.dimos-pylou-nestoros.gr/

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=7499