Ένα πάρκο μάλαμα!

Περιγραφή:

Αν σκοπεύετε να ανακαλύψετε την ενδοχώρα της Μεσσηνίας ακολουθήστε το δρόμο προς το χωριό Μαυρομάτι και επισκεφθείτε τον συναρπαστικό αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, που ίδρυσε ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας το 369 π.Χ.. Υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της Πελοποννήσου.

Σήμερα η αρχαία Μεσσήνη είναι ένα άκρως εντυπωσιακό αρχαιολογικό πάρκο και καθώς θα το περπατάτε, θα νιώσετε την λάμψη της πολιτείας που είχε μια όψη μυθική, στολισμένη καθώς ήταν με τα αριστουργηματικά γλυπτά του Δαμοφώντα. Σίγουρα θα σας συνεπάρει η ονειρική εικόνα των λευκών μαρμάρων της πόλης που απλώνεται μέσα στα υπέροχα τοπία του όρους Ιθώμη. Περάστε την Αρκαδική Πύλη που βρίσκεται στα τείχη και προχωρήστε για να δείτε το συγκρότημα του Ασκληπιείου. Πλησιάστε με σεβασμό -όπως οι αρχαίοι προσκυνητές- το ιερό της Μεσσήνης και θαυμάστε τα λείψανα του γυμνάσιου, το εξαιρετικά αναστηλωμένο θέατρο, το στάδιο, τη ρωμαϊκή έπαυλη και τόσα άλλα θαυμαστά που έρχονται ολοένα στο φως. Περπατήστε στους σοφά χαραγμένους δρόμους και θυμηθείτε πως η πόλη ήταν κτισμένη σύμφωνα με το Ιπποδάμειο σύστημα, κάτι που δυστυχώς δεν εκτίμησαν οι Γότθοι εισβολείς, οι οποίοι και ισοπέδωσαν για πάντα τη Μεσσήνη το 395 μ.Χ.

Κι αν οι μυθικές διαδρομές στην Μεσσήνη σας άνοιξαν την όρεξη, πριν επιστρέψετε στην Καλαμάτα σταματήστε λίγο έξω από το Ασπρόχωμα και απολαύσετε «στο πόδι» σε υπαίθρια ψησταριά λίγη σουβλιστή μυρωδάτη γουρουνοπούλα!

Τεκμηρίωση:

http://www.emessinia.gr/

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2561

http://www.ancientmessene.gr