Η έπαυλη και το μοναστήρι

Περιγραφή:

Η μονή Λουκούς βρίσκεται δίπλα σχεδόν στον κεντρικό δρόμο που συνδέει το Άστρος με την Τρίπολη σε μια θαυμάσια τοποθεσία τριγυρισμένη από δάση και με τον γεμάτο ελαιόδεντρα – και καλοποτισμένο από τα νερά του ποταμού Τάνου – κάμπο του Άστρους να απλώνεται μπροστά της. Κτίστηκε το 1117 και είναι ένα από τα γραφικότερα μοναστήρια της Πελοποννήσου. Όπως θα παρατηρήσετε από εκεί που θα αφήσετε το όχημά σας, ο άσπρος ασβεστωμένος περίβολος της με τις πτέρυγες των κελιών την κάνει να μοιάζει εξωτερικά με φρούριο. Στο εσωτερικό απλώνεται μια πολύ χαριτωμένη αυλή θαυμάσια πλακοστρωμένη και στολισμένη με μοσχομυριστά λουλούδια, φοίνικες, μουσμουλιές, εσπεριδοειδή και ένα μεγάλο επιβλητικό πλάτανο. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο σε αυτή την αυλή. Αξίζει τον κόπο, γιατί θυμίζει αυλή αρχαιολογικού μουσείου. Παντού ολόγυρα θα δείτε άφθονο αρχαίο υλικό (σπασμένοι κίονες, κιονόκρανα, θραύσματα μαρμάρινα, αρχιτεκτονικά λείψανα, θωράκια ακόμη και αγάλματα!) το οποίο προέρχεται από την ρωμαϊκή έπαυλη του Ηρώδου Αττικού αλλά και από τον παλαιοχριστιανικό ναό που προϋπήρχε εδώ.

Περάστε και στο καθολικό. Οι τοίχοι εσωτερικά είναι κατάγραφοι με σπουδαίας τέχνης τοιχογραφίες φιλοτεχνημένες τον 16ο αιώνα.

Αφού πάρετε το παραδοσιακό κέρασμα από τις φιλόξενες μοναχές, πηγαίνετε απέναντι από τη Μονή. Τα αρχαία και οι ανασκαφές σε εξέλιξη που θα συναντήσετε, θα ξυπνήσουν τον αρχαιολόγο μέσα σας. Πολύ πριν έρθουν εδώ μοναχοί υπήρχε η αρχαιοελληνική κώμη Εύα στην οποία βρισκόταν το φημισμένο ιερό του Ασκληπιάδη Πολεμοκράτη. Αργότερα στην περιοχή έκτισε μια έπαυλη ο ρωμαίος Αττικός ενώ ο γιος του, ο διάσημος ρήτορας, φιλόσοφος και πολιτικός Ηρώδης Αττικός μεγάλωσε και καλλώπισε την έπαυλη προσθέτοντας υδραγωγεία, λουτρά, αγάλματα ψηφιδωτά και πάμπολλα έργα τέχνης από τη διάσημη προσωπική του συλλογή, δημιουργώντας έτσι ένα ασύλληπτης ομορφιάς και μεγαλείου οικιστικό συγκρότημα που ξεπερνούσε τα 20.000 τ.μ.! Δείτε τα λείψανά του για να καταλάβετε τι ήταν η «πολυτέλεια» εκείνες τις εποχές…

Τεκμηρίωση:

http://www.boriakinouria.gov.gr

http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=1466