Η πόλη των πολύ πλουσίων

Περιγραφή:

Αφού πιείτε έναν ωραίο καφέ στο λιμάνι της σύγχρονης Κορίνθου περάστε να δείτε και την αρχαία. Ξεκινήστε από ψηλά! Αν είστε τύπος πρωινός, αξίζει να δείτε τη μαγευτική ανατολή στον Ακροκόρινθο και το κάστρο του, από τις επάλξεις του οποίου φαίνεται υπέροχα ο ήλιος να αναδύεται μέσα από τα νερά του Σαρωνικού.

Ο Ακροκόρινθος ήταν η ακρόπολη της αρχαίας Κορίνθου, τα λείψανα της οποίας βρίσκονται λίγο χαμηλότερα και ελάχιστα θυμίζουν το καμάρι των πόλεων της αρχαίας Πελοποννήσου, την πόλη όπου κάποτε ζούσαν 300.00 Κορίνθιοι και 460.000 δούλοι. Μια μικρή λάμψη από τα χρόνια της ακμής θα δείτε στον θαυμάσιο ναό του Απόλλωνα του 6ου π.Χ. αιώνα και στην κρήνη Πειρήνη, δωρεά του Ηρώδη Αττικού από τα χρόνια της ρωμαιοκρατίας.

Η αρχαία Κόρινθος, δύναμη θαλασσοκράτειρα με δυο λιμάνια και αποικίες, ήταν πόλη πολύ πλούσια και λαμπερή. Πόλη που φημιζόταν για την πολυδάπανη καθημερινότητά της. «Ου παντός πλειν ες Κόρινθον» έλεγαν οι αρχαίοι δηλαδή δεν μπορεί ο καθένας να ταξιδέψει στη Κόρινθο, αν δεν έχει γεμάτες τις τσέπες…

Περπατώντας μέσα στα ερείπια της αρχαίας πόλης ίσως νοιώσετε κάτι από το χαμένο της μεγαλείο, αλλά μην περιμένετε να ακούσετε τα γέλια από τις πάμπολλες και καλοπληρωμένες ιέρειες της Αφροδίτης για τις οποίες η Κόρινθος ήταν διάσημη. Ούτε τη διασημότερη εξ αυτών θα δείτε, την εκθαμβωτική Λαϊδα, την οποία οι Κορίνθιοι λάτρεψαν σαν θεά σύμφωνα με το έθιμο της «ιεράς πορνείας»!

Τεκμηρίωση:

http://www.korinthos.gr

http://www.akrokorinthos.com

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2388