Κατανυκτική επίσκεψη

Περιγραφή:

Αρκετά ανατολικότερα από το Μιστρά, μια άλλη καστροπολιτεία της Λακωνίας διεκδικεί τα πρωτεία στη γραφικότητα και την ομορφιά. Είναι η Μονεμβασιά και ο ιδιόμορφος γρανιτένιος βράχος της που ξεπηδάει μέσα από το κύμα, μόλις μια ανάσα από την μοραΐτικη ακτή.

Δεν γίνεται να ταξιδέψετε στην Πελοπόννησο και να μην περάσετε από εδώ… Η ατμόσφαιρα στα μισοσκότεινα σοκάκια της καστροπολιτείας με τα ανοίγματα απ΄ όπου μπαίνει η ανάσα της θάλασσας θα σας μείνει αξέχαστη. Καθώς ανακαλύπτετε τις μυστικές γωνιές της Μονεμβασιάς δώστε λίγο περισσότεροχρόνο στα εκκλησιαστικά της μνημεία.

Οι βυζαντινές της εκκλησίες είναι μοναδικές. Η μητρόπολη στην μικρή πλατεία είναι ο Χριστός Ελκόμενος. Πιθανότατα κτίστηκε στα τέλη του 6ου αιώνα και ήταν μια ιδιαίτερα μεγάλη ξυλόστεγη βασιλική. Στην Α’ Ενετοκρατία κτίστηκαν θόλοι και αντηρίδες και τοποθετήθηκαν πεσσοί στη θέση των κιόνων. Στην Β’ Ενετοκρατία το υπέροχο μαρμάρινο τέμπλο του 11ου αιώνα αντικαταστάθηκε από ένα ξυλόγλυπτο και κατασκευάστηκε ο τρούλος και ο νάρθηκας. Η σημαντικότερη εικόνα του ναού είναι μια εντελώς εκπληκτική Σταύρωση, του 14ου αιώνα.

Λένε πως υπάρχουν 40 εκκλησίες. (ή 44, αποκλείεται να τις μετρήσετε όλες, μοιάζουν με σπίτια) αλλά μόνο 5 λειτουργούνται. Ανακαλύψτε λοιπόν τη Παναγιά Χρυσαφίτισσα που κτίστηκε κατά την Α’ Τουρκοκρατία και γιορτάζει τη Δευτέρα του Θωμά με ένα σπουδαίο πανηγύρι. Πολύ όμορφη είναι και η Παναγιά η Κρητικιά ή Μυρτιδιώτισσα κτισμένη γύρω στα 1700 με ξυλόγλυπτο τέμπλο του 16ου αιώνα και το σπηλαιώδες ασκηταριό των Αγίων Αποστόλων με ίχνη τοιχογραφιών μεταβυζαντινών χρόνων.

Αν τελειώσατε με τις εκκλησίες περάστε για μια πιο απολαυστική βόλτα στο κεντρικό καλντερίμι του κάστρου: «Μέση Οδός» για τους βυζαντινούς, «Φώρος» για τους ενετούς , «Παζάρι» για τους Τούρκους. Πάντα εδώ ήταν τα μαγαζιά της πόλης. Έτσι και σήμερα. Κάντε τα ψώνια σας στα λιγοστά νόστιμα μαγαζάκια με τα ντόπια γλυκίσματα, τα αμυγδαλωτά, τα βιολογικά μέλια και τα λάδια, χαζέψτε στα μικρά κοσμηματοπωλεία και καταλήξτε σε κάποιο ταβερνάκι πάνω στο καλντερίμι για να τσιμπήσετε τσαϊτια (ντόπιες πιτούλες με χόρτα και τυρί) και μοσχαράκι στη στάμνα.

Τεκμηρίωση:

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh32.jsp?letter=12

http://www.monemvasia.gr/

http://www.monemvasia.gov.gr/

http://www.molaoi.gov.gr