Ο Όμηρος είχε δίκιο!

Περιγραφή:

Ο ήλιος σιγά σιγά ζεσταίνει με την πρωινή του ματιά τον καστανόγκριζο αργολικό κάμπο και σεις προσπαθείτε να φανταστείτε μέσα σε αυτό το τοπίο, την μυθική λάμψη της σπουδαιότερης κάποτε πόλης της Μεσογείου..

Η ακρόπολη των Μυκηνών ξεπροβάλει σαν φωλιά θηρίου. Εδώ ήταν το λίκνο του μυκηναϊκού πολιτισμού, το στολισμένο από μια μυθικού μεγαλείου αρχιτεκτονική που κόβει ακόμη την ανάσα: η πύλη των λεόντων με τους τιτάνιους μονόλιθους, το λαμπρότατο ανάκτορο που κάποτε άστραφτε από το χρυσάφι και την πολυτέλεια, ο θολωτός τάφος (γνωστός και ως θησαυρός του Ατρέα) με τις ιλιγγιώδεις διαστάσεις και το υπέρθυρο των 120 τόνων.

Σταθείτε δίπλα στην πύλη και σκεφτείτε πως εδώ ήταν οι πολύχρυσες Μυκήνες –το «ευκτίμενον πτολίεθρον” του Ομήρου – ότι σε αυτά τα ανάκτορά έζησε ο Ατρέας, πως από εδώ ξεκίνησε ο Τρωικός Πόλεμος, ότι σε αυτές τις βασιλικές αίθουσες η Κλυταιμνήστρα με τον Αίγισθο έσφαξαν τον Αγαμέμνονα για να πέσουν στη συνέχεια και αυτοί νεκροί από το εκδικητικό χέρι του Ορέστη. Εδώ με τις ανασκαφές του Ερρίκου Σλίμαν το 1874 ήρθε στο φως ο αληθινός μύθος της μυκηναϊκής Ελλάδας, θαμπώνοντας την ανθρωπότητα με τα ολόχρυσα προσωπεία, τα όπλα, τα κοσμήματα και τα σκεύη (το βάρος τους σε χρυσό ήταν πάνω από 15 κιλά!), που συνόδευαν του νεκρούς Ατρείδες βασιλιάδες στη νεκρική τους κλίνη. Στις Μυκήνες, ο Σλίμαν πραγμάτωσε τον δικό του μύθο που έχτισε από παιδί στην Γερμανία, όταν διάβαζε την Ιλιάδα και κατάφερε να αποδείξει πως ο Όμηρος είχε δίκιο, τα έπη του διηγήθηκαν ιστορίες αληθινές.

Περάστε από το μικρό ιδιαιτέρως γοητευτικό μουσείο, δείτε τους πολλούς θολωτούς τάφους και σταθείτε στην κορφή του λόφου, στα έσχατα διαμερίσματα του ανακτόρου. Οι Μυκήνες είναι ένας τόπος – ορόσημο, εκεί που η πραγματικότητα της ιστορίας συναντά τη φαντασία της μυθολογίας σε ένα αξεδιάλυτο και γοητευτικό σύνολο. Και πάρτε μαζί σας και την Ιλιάδα. Είναι ίσως ο καλύτερος τόπος στην Ελλάδα για να τη ξαναδιαβάσετε…

Τεκμηρίωση:

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh350.jsp?obj_id=2573

http://www.argos.gr

http://www.mikines.gov.gr