Παρακολουθούμε τη στέψη του τελευταίου Αυτοκράτορα

Περιγραφή:

Καθώς ξημερώνει, ο ήλιος ζεσταίνει τις κεραμιδένιες στέγες του σιωπηλού Μιστρά, κάτω από τις μολυβένιες ορθοπλαγιές του Ταΰγετου. Αυτή είναι η καλύτερη ώρα να επισκεφθείτε το μεσαιωνικό Μιστρά, απολαμβάνοντας και την ευχάριστη δροσιά που κατεβάζουν οι πλαγιές του βουνού.

Η μυθικής γραφικότητας βυζαντινή πόλη ήταν αρχικά απλώς ένα κάστρο, το οποίο ίδρυσε το 1249 ο Γουλιέλμος Βιλεαρδουίνος, στον λόφο του Μυτζηθρά. Αργότερα ο Μιστράς έγινε η ισχυρότερη βυζαντινή πολιτεία στη νότια Ελλάδα και πρωτεύουσα στο Δεσποτάτο του Μορέως και μέχρι σήμερα έχει διατηρήσει, όπως θα διαπιστώσετε, μια αξιόλογη εικόνα από το περασμένο του μεγαλείο. Ακολουθήστε το γοητευτικό λαβύρινθο από τα πέτρινα δρομάκια που θα σας οδηγήσει σε εφτά πανέμορφες βυζαντινές εκκλησίες με μοναδική αρχιτεκτονική, βυζαντινά οικόσημα και εκπληκτικές τοιχογραφίες. Αξίζει τον κόπο να ανηφορίσετε ως το κάστρο με την εξαίσια θέα στην γεμάτη ροδοδάφνες και πορτοκαλιές κοιλάδα του Ευρώτα. Πλησιάστε στα παλάτια των Δεσποτών του Μιστρά, και αφήστε για τον τέλος τον Άγιο Δημήτριο, τον μητροπολιτικό ναό του Μιστρά όπου στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος βυζαντινός Αυτοκράτορας που χάθηκε στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Αν βρεθείτε εδώ τον Μάιο, σημειώστε πως στον ίδιο αυτό ναό, γίνεται επιβλητική αρχιερατική λειτουργία στις 29 Μαΐου και οργανώνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Παλαιολόγεια». Είναι εδώ, μπροστά σε αυτές τις φωτισμένες με κεριά αριστουργηματικές τοιχογραφίες που θα ζωντανέψει μπροστά σας ο μύθος των μεγάλων βυζαντινών αυτοκρατόρων…

Τεκμηρίωση:

http://www.culture.gr/culture/mystras-edu/

http://www.sparti.gov.gr/