Ποιο μουσείο απ όλα;

Περιγραφή:

Καλώς ήρθατε στο Ναύπλιο, την ομορφότερη πόλη της Πελοποννήσου! Καλώς ήρθατε επίσης στην πρώτη πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους μετά το τέλος της επανάστασης του 1821. Το Ναύπλιο ήταν η πόλη του μυθολογικού ήρωα Ναυπλίου, γιου του Ποσειδώνα. Από τη βυζαντινή εποχή το Ανάπλι, όπως λεγόταν τότε, έγινε ισχυρότατο λιμάνι και άλλαξε πολλούς κτήτορες μέσα στους αιώνες: Φράγκους, Βενετούς, Τούρκους και τελικά Έλληνες. Οι πιο σημαντικοί μάρτυρες της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης είναι φυσικά τα επιβλητικά κάστρα με τις πολλές οχυρώσεις από διαφορές ιστορικές περιόδους. Στην Ακροναυπλία μάλιστα σώζονται οχυρώσεις από την κλασσική αρχαιότητα! Εδώ στο Ναύπλιο, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας. Η πόλη παρέμεινε πρωτεύουσα της Ελλάδας έως το 1834 μέχρι που ο βασιλιάς Όθωνας τη μετέφερε στην Αθήνα.

Η βόλτα στα στενά της πόλης είναι ένας από τους καλύτερους περιπάτους στην Ελλάδα, ένα μυθικό σεργιάνι. Αφεθείτε να χαθείτε για λίγο μέσα στα θαυμάσια νεοκλασικά σπίτια με τα υπέροχα γήινα ζεστά χρώματα που καθρεφτίζονται πάνω από τα νερά του Αργολικού κόλπου, να θαυμάσετε την εξαιρετική αναγεννησιακή ρυμοτομία και τις οθωμανικές κρήνες, να ανηφορίσετε – είτε με αυτοκίνητο είτε περπατώντας τα 999 σκαλιά (οι πιο γυμνασμένοι) – ως το εντυπωσιακό φρούριο που σκεπάζει με τις πέτρινες φτερούγες του την πόλη, το θρυλικό Παλαμήδι και να σταθείτε να πάρετε μια βαθιά ανάσα, απολαμβάνοντας την μοναδική θέα από ψηλά σε αυτή τη γλυκεία γωνιά της Ελλάδας. Μη ξεχάσετε να κάνετε και ένα μίνι τουρ στα μουσεία του Ναυπλίου. Στο Αρχαιολογικό (που στεγάζεται σε κτήριο του 1713), την Πινακοθήκη (με έργα τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης που έχουν ως βασικό θέμα τον Αγώνα του 1821), στο Πολεμικό μουσείο (που στεγάζεται στην πρώτη Σχολή Ευελπίδων σε ένα όμορφο τριώροφο νεοκλασικό κτίριο), στο Λαογραφικό (που διαθέτει στην συλλογή του 27.000 αντικείμενα) και να καταλήξετε στο μοναδικό μουσείο κομπολογιού με μια συλλογή από κομπολόγια που χρονολογούνται από το 1700 έως το 1950.

Απολαύστε τον καφέ σας στην δημοφιλή προκυμαία με θέα το ειδυλλιακό Μπούρτζι – το ενετικό κάστρο του 15ου αιώνα, μια μοναδική ακουαρέλα γραφικότητας -, πιείτε την παγωμένη σας ρετσίνα με τα τηγανητά μπαρμπούνια σε παραλιακή ταβέρνα, κάντε την δροσερή σας βουτιά στην απέραντη αμμουδιά της γειτονικής Καραθώνας, περιπλανηθείτε με τις ώρες στα βράχια της Αρβανιτιάς, δίπλα στις φραγκοσυκιές και τα φράγκικα τείχη… Το Ναύπλιο θα σας μείνει αξέχαστο!

Τεκμηρίωση:

http://www.nafplio.gr

http://www.nafplio-culture.gr

http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3462