Χορεύοντας στην Καλαμάτα

Περιγραφή:

Τα τελευταία 18 χρόνια τα καλοκαίρια στην Καλαμάτα είναι πολύ ιδιαίτερα. Κι αυτό, χάρη στο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα Διεθνές Φεστιβάλ Χορού που διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο Χορού της πόλης.

Αρχικά οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό αμφιθέατρο που βρίσκεται στο Κάστρο της Καλαμάτας , από μόνο του ένα μαγευτικό σκηνικό καθώς περιβάλλεται από πεύκα και έχει σπουδαία θέα στην πόλη.

Το αμφιθέατρο συνεχίζει και σήμερα να φιλοξενεί παραστάσεις του φεστιβαλ χορού, όμως προστέθηκαν και πολλοί άλλοι χώροι, όπως στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, το Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας, το Γυμναστήριο του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου και το Γυμνάσιο Παραλίας.

Η επιλογή των δημιουργών και η ποιότητα των παραστάσεων εξηγούν την διεθνή αίγλη που περιβάλλει το Φεστιβάλ Καλαμάτας. Πολλές ξένες νέες ομάδες πρωτοεμφανίστηκαν στην Ελλάδα, στην Καλαμάτα πριν κατακτήσουν με το ταλέντο τους το διεθνές κοινό. Εκτός από τους ξένους δημιουργούς όμως αξίζει να γνωρίσετε ιδιαίτερα πρωτοποριακές και πειραματικές δουλειές ελλήνων χορευτών. Κάποιες από αυτές άλλωστε είναι παραγγελίες για το συγκεκριμένο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και παρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά! Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 12 στο φεστιβάλ εμφανίστηκαν ο διάσημος Γάλλος χορογράφος Φιλίπ Ντεκουφλέ, ο Πιερ Ριγκάλ, χορογράφος που έχει διακριθεί χάρις στο ευφυές κινησιολογικό του λεξιλόγιο, ο Νοτιοαφρικανός Γκρέγκορυ Μακόμα, η Λία Χαράκη, από την Κύπρο, η Αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφος Πατ Κάτερσον ενώ παρουσιάστηκε η καινούργια δουλειά της Σοφίας Μαυραγάνη και η νέα παράσταση της Πατρίτσιας Απέργη και της ομάδας “Αερίτες”.

Η αξία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού είναι πολύ μεγάλη καθώς δεν περιορίζεται μόνο στο να φέρει σε επαφή το φιλότεχνο κοινό με ό,τι πιο σύγχρονο στον χορό. Τις ημέρες του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται παράλληλα στην Καλαμάτα εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια – για επαγγελματίες χορευτές και σπουδαστές χορού – με καταξιωμένους χορογράφους από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η πόλη φιλοξενεί επίσης μια σειρά εκδηλώσεων και happenings – πάντα σε σχέση με το χορό – μέσα στους δρόμους, τα στενά, ακόμη και την αμμουδιά της, που γεμίζουν δημιουργικά τον δημόσιο χώρο.

Αν βρίσκεστε λοιπόν στη Πελοπόννησο της μέρες της γιορτής του χορού, ελάτε στη Καλαμάτα. Θα διαπιστώσετε ότι αυτό που κατάφερε το Διεθνές φεστιβάλ Χορού, είναι να τοποθετήσει την πόλη στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό χάρτη χαρίζοντας στους τυχερούς θεατές συγκινήσεις και εμπειρίες υψηλής αξίας και ποιότητας.

Τεκμηρίωση:

http://www.kalamatadancefestival.gr

http://www.kalamata.gr