Το νόστιμο Φιόρδ

Περιγραφή:

«…ούτε κύμα το δέρνει, ούτε άνεμος πια…» γράφει στα «Λόγια της Πλώρης» ο αγαπημένος Ανδρέας Καρκαβίτσας για το λιμάνι του Γέρακα. Αλήθεια είναι.

Το λιμάνι είναι χτισμένο μέσα σε ένα φιόρδ, πάντα προστατευμένο από τους αγέρηδες του Μυρτώου. Πάνω από τα λιγοστά σπίτια, θα δείτε ξερολιθιές από σταχτιές σιδερόπετρες, γλυμμένες, τρυπημένες, φαγωμένες, ακονισμένες από τον αγέρα και τον καιρό. Και ανάμεσά τους, ανάμεσα στα σκίνα, τα βάτα και τις πράσινες στιλπνές σκυλοκρεμμύδες, θα δείτε τα λιγοστά απομεινάρια του ένδοξου Ζάρακα. Όντας ακριβώς στα σύνορα Άργους και Σπάρτης, έγινε μήλον κάποιας έριδος και το 272 π.Χ. ο Σπαρτιάτης Κλεώνυμος με τους άντρες του έκαναν το Ζάρακα σκόνη.

Εκτός από το μνημείο αξίζει να επισκεφθείτε σήμερα το Γέρακα και για μια γευστική βόλτα στις μικρές του ψαροταβέρνες. Δοκιμάστε σπάνιες γεύσεις του Μοριά όπως σαϊτια (μικρές χορτόπιτες με τυρί και δυόσμο) γαριδοπέτουλες (κάτι πεντανόστιμες μικρές γαριδοτηγανίτες) και γκόγκες (τοπικά χειροποίητα ζυμαρικά). Τραγανίστε τους νόστιμους μεζέδες δίπλα στις ψαρόβαρκες και τα λιγοστά ιστιοπλοϊκά, απολαύστε μια χορταστική γαριδομακαρονάδα ή ένα μεγάλο σαργό στα κάρβουνα και εντοπίστε μοναδικό μπακάλικο του χωριού για να δοκιμάσετε – αν είστε τυχεροί– το θρυλικό τουλουμοτύρι, ένα μυθικό τυρί με μυρωδιά ανήκουστα έντονη που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή του Ζάρακα έως το Κυπαρίσσι. Ωριμάζει μέσα στα μεγάλα τεζαρισμένα από τη γέμιση γιδοτόμαρα από την πλευρά μάλιστα που είναι οι τρίχες! «Η τρίχα είναι που το ψήνει», λένε οι ντόπιοι, και προτείνουν αυτόν τον σπάνιο μεζέ σε τολμηρούς ουρανίσκους…

Τεκμηρίωση:

http://www.gerakaslakonias.com,

http://www.molaoi.gov.gr