Η σπηλιά της μέλισσας

Περιγραφή:

Η σπηλιά της μέλισσας

Σπήλαιο Καστανιάς

Το σπήλαιο της Καστανιάς είναι ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδας και το πλουσιότερο σε ποικιλομορφία στην Ευρώπη! Η επίσκεψη εδώ είναι από μόνη της ένας λόγος να έρθετε στα Βάτικα, στην περιοχή νότια της Μονεμβασιάς. Είναι ένα μαγικό, μυθικό μέρος!

Σταλακτίτες κρέμονται μυριάδες από την οροφή σαν λιωμένο κερί, θεόρατες κολώνες, μανδύες πέτρινοι, ατέλειωτοι σε ποικιλία σχηματισμοί προκαλούν την φαντασία, χρώματα και αποχρώσεις ασύλληπτες μαγεύουν τις αισθήσεις… Το σπουδαίο χαρακτηριστικό του Σπηλαίου της Καστανιάς που έχει ηλικία 3 εκατομμύρια χρόνια, είναι ότι έμεινε παρθένο και ανέγγιχτο και ότι ουδέποτε φιλοξένησε ανθρώπινη δραστηριότητα! Οι επισκέψιμες αίθουσες έχουν έκταση 1500 τ.μ. και η διαδρομή που θα διανύσετε είναι μόλις 300 μ. ακολουθώντας άνετους διαδρόμους. Μοναδικός ένοικος του σπηλαίου (τον οποίο μάλλον δεν θα συναντήσετε…) είναι το Δολιχόποδο, ένα είδος αράχνης.

Όταν ξαναβγείτε στο φως, κατεβείτε για κολύμπι στην αμμουδερή παραλία της Παναγιάς κάτω από το σπήλαιο και μετά ανεβείτε για μια βόλτα στα γειτονικά χωριουδάκια Άνω και Κάτω Καστανιά, χτισμένα από ναυτικούς μέσα σε θαυμάσια τοπία. Στην Κάτω Καστανιά μάλιστα, υπάρχει ένα ανακαινισμένο ελαιουργείο που αξίζει τη προσοχή σας. Το έχτισε το 1840 ο Κωσταντής Καπετανάκης ή Τσαλαβούτας, ήρωας της επανάστασης του 1821.