Skip to content Skip to footer

Λίμνη Τάκα: Ο προστατευόμενος υδροβιότοπος της Πελοποννήσου

Λίμνη Τάκα: Ο προστατευόμενος υδροβιότοπος της Πελοποννήσου

Λίμνη Τάκα: Ο προστατευόμενος υδροβιότοπος της Πελοποννήσου

Αν σου αρέσει το φυσικό περιβάλλον, τότε μία απόδραση στην λίμνη Τάκα, που βρίσκεται μόλις 10 χλμ. από την Τρίπολη θα αποτελέσει μία αξέχαστη εμπειρία.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της ευρύτερης περιοχής της Αρκαδίας, αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου. Η περιοχή φιλοξενεί αρκετά είδη χλωρίδας και πανίδας, εντάσσοντάς την στο προστατευόμενο δίκτυο Natura 2000.

Η λίμνη δημιουργεί ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο: το καλοκαίρι τα νερά της αποστραγγίζονται εντελώς, ενώ από το φθινόπωρο αρχίζει σιγά-σιγά πάλι να γεμίζει. Μέχρι το χειμώνα τα νερά της έχουν φτάσει στο μέγιστο ύψος τους, με αποτέλεσμα το χωριό Βουνό, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης, να μετατρέπεται σε παρόχθιο.

 

Στο οροπέδιο της Τεγέας, 10 χλμ. από την Τρίπολη και σε υψόμετρο 650 μ. βρίσκεται η λίμνη Τάκα, μία περιοχή ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος και εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Η περιοχή παλιότερα ονομαζόταν «Μανθουρικό πεδίο»· εδώ πρέπει να βρισκόταν η αρχαία πόλη της Μανθυρέας, όπως έδειξαν τα ίχνη που ήλθαν στο φως από ανασκαφές.

Μία βόλτα στις όχθες της θα αποκαλύψει την όμορφη βλάστηση από ιτιές και νούφαρα, ενώ είναι πολύ πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους και οι εκπρόσωποι της πλούσιας πανίδας: νερόκοτες, χαλκόκοτες, αγριόπαπιες, τσικνιάδες, αλκυόνες, φιδαετοί, κύκνοι, καθώς και αρκετά θηλαστικά και αμφίβια, είναι μερικά μόνο από τα είδη που διαβιούν στη λίμνη Τάκα, 13 εκ των οποίων έχουν κριθεί ιδιαίτερα σημαντικά. Η ορεινή θέση Κάνδαλος προσφέρει την πιο ωραία θέα στην περιοχή.

Το βάθος της λίμνης δεν είναι σταθερό, αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή και εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, όπως είναι το ύψος των βροχοπτώσεων και η δραστηριότητα των υπογείων ρευμάτων και πηγών. Η λίμνη τροφοδοτείται με γλυκό νερό από διάφορες πηγές, ενώ ένα σύστημα από καταβόθρες μεταφέρει τα νερά της σε υπόγειους ποταμούς. Εξαιτίας του φυσικού αυτού φαινομένου, υπάρχουν μεταβολές στη στάθμη της, ορισμένες φορές και από χρόνο σε χρόνο· κάποια έτη, κυρίως το καλοκαίρι, η λίμνη ξηραίνεται εντελώς. Οι μεταβολές αυτές δημιουργούν και το εξής εντυπωσιακό: το χωριό Βουνό, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης, σε περιόδους που τα νερά της λίμνης είναι ψηλά, γίνεται παρόχθιο, ενώ όταν τα νερά κατεβαίνουν γίνεται μεσόγειο!

Η πλήρης αξιοποίηση της λίμνης από νωρίς κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική, προκειμένου για την άρδευση της γύρω περιοχής, αλλά και την ανάδειξή της σε σημαντικό υδροβιότοπο. Η γύρω περιοχή της λίμνης σήμερα χρησιμοποιείται για καλλιέργειες, με σημαντικότερη την παραγωγή μήλων. Το καλοκαίρι, που τα νερά της αποτραβιούνται, καλλιεργούνται και εκτάσεις της λίμνης. Λόγω των καλλιεργειών ήταν πολύ σημαντικό να γίνουν έργα ώστε να συγκρατείται η ορμή των νερών, η οποία το χειμώνα αποδείχθηκε πολλές φορές καταστρεπτική

See More

X
Μετάβαση στο περιεχόμενο