Skip to content Skip to footer

Καστρί Κυνουρίας – Το Πήλιο της Αρκαδίας με το μοναδικό κεδρόδασος

Καστρί Κυνουρίας – Το Πήλιο της Αρκαδίας με το μοναδικό κεδρόδασος

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Καστρί Κυνουρίας – Το Πήλιο της Αρκαδίας με το μοναδικό κεδρόδασος

Το Καστρί είναι ένα γραφικό χωριό της Κυνουρίας, χτισμένο στον Πάρνωνα σε υψόμετρο 950 μ., και ανήκει στα λεγόμενα καστριτοχώρια. Λόγω της εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς της, η περιοχή γύρω από το Καστρί και τα καστριτοχώρια έχει δίκαια χαρακτηριστεί ως το «Πήλιο της Αρκαδίας».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το μοναδικό στην Ελλάδα κεδρόδασος, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, στο δρόμο Άστρους – Αγίου Πέτρου. Από το 2007-2008 λειτουργεί εδώ το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τονίζοντας ακόμη περισσότερο την ιδιαίτερη ταυτότητα της περιοχής.

 

Μέχρι το 1960 ήταν γνωστό με την ονομασία Άγιος Νικόλαος και υπήρξε στις αρχές του περασμένου αιώνα η έδρα του τότε Δήμου Τανίας, που αποτελούνταν, επίσης από τα χωριά Έλατος, Ωριά, Νέα Χώρα, Περδικόβρυση, Καρατούλα και Μεσορράχη

Το Καστρί είναι χτισμένο σε υψόμετρο 950 μ., κρυμμένο μέσα σε καταπράσινη λοφοσειρά, γεμάτη καστανιές, πλατάνια, κερασιές και καρυδιές. Κατά το παρελθόν γνώρισε μεγάλη άνθηση: τον περασμένο αιώνα οι κάτοικοί του, σε μια προσπάθεια να μην ξενιτευτούν, καταπιάστηκαν με διάφορα επαγγέλματα, όπως π.χ. του μάστορα και του μυλωνά, στα οποία και διέπρεψαν.

Στην καλύτερη περίοδό του το Καστρί απαριθμούσε 2.000 κατοίκους. Δυστυχώς οι συνθήκες ήταν δύσκολες, με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού, αφήνοντας πίσω όλους κι όλους 400 κατοίκους. Σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται ως επί το πλείστον με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, ενώ σημαντική θέση κατέχει και η παραγωγή καστάνου.

Το χωριό διαθέτει όμορφη πλατεία και αρκετά γραφικά σοκάκια, τα οποία μας οδηγούν στα παραδοσιακά, πετρόκτιστα σπίτια και στα παλιά μαγαζάκια. Στην πλατεία μπορεί κανείς να γευτεί μοναδικά παραδοσιακά πιάτα ή να πιει τον καφέ του σε ένα από τα καφενεία απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα προς τον Πάρνωνα, πριν ξεκινήσει την περιήγησή του στο χωριό.

Ανάμεσα σε αυτά που θα θαυμάσει είναι και το διώροφο πετρόκτιστο δημοτικό σχολείο, το οποίο δώρισε στο χωριό ο Συγγρός το 1912, η όμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, καθώς και ο νερόμυλος της Εκκλησιάς, ο οποίος στέκει λίγο πιο πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού. Βορειοανατολικά του χωριού ξεκινά ένα επιβλητικό φαράγγι, μέσα στο οποίο στέκει μεγαλόπρεπη η Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου, στην οποία μπορεί κανείς να φτάσει πεζοπορώντας, περνώντας μέσα από μαγευτικά τοπία.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό βρίσκεται επίσης το μοναδικό στην Ελλάδα κεδρόδασος, τόπος σημαντικής περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας. Το χειμώνα το Καστρί και η γύρω περιοχή γίνονται κάτασπρα από το χιόνι, δημιουργώντας ένα παραμυθένιο σκηνικό.

 

See More

X
Μετάβαση στο περιεχόμενο